Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η πολιτεία παρεμποδίζει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την αυτοδιοίκηση

Ο κοινωνικός ρόλος της αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται διαχρονικά σε  καθημερινή βάση . Δυστυχώς όμως  η πολιτεία  με άστοχες ενέργειες παρεμποδίζει την ανάπτυξη και ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με την οποία ενώ οι Δήμοι στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των δημοτών τους συνεισέφεραν οικονομικά στην κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων  στα προγράμματα  αθλητισμού, πολιτισμού, εκμάθησης μουσικών οργάνων από καθηγητές δημοτικών ωδείων,  η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε  με το άρθρο 10 του  νόμου 4257/2014.
΄Ετσι οι πολίτες δημότες  καλούνται να επιβαρυνθούν  το σύνολο του κόστους της υλοποίησης αυτών των δράσεων σε ετήσια βάση.
Αποτέλεσμα  είναι  ο αποκλεισμός δημοτών κάθε ηλικίας  από χρήσιμες δράσεις της αυτοδιοίκησης  που τους αφορούν, αφού καλούνται πλέον να καλύπτουν και τη συμμετοχή που κατέβαλλε ο κάθε Δήμος, πέραν της δικής τους υποχρέωσης.
Η διάταξη αυτή  του παραπάνω νόμου  πρέπει αμέσως να τροποποιηθεί μαζί με το άρθρο  48 του ν. 4325/11-5-2015!
 Κάθε Δήμος  που  μπορεί και θέλει να συμβάλλει αναλογικά   στην οικονομική  κάλυψη  του κόστους  των προγραμμάτων με καταβολή αντιτίμου όπως  συνηθίζεται να ονομάζονται τα προγράμματα αυτά  , δεν πρέπει να παρεμποδίζεται .  Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοτέλεια του θεσμού ούτε για κοινωνική αποστολή, ιδιαίτερα μάλιστα τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Μανώλης  Αντωνάκος
Γενικός Γραμματέας
Δήμου Μοσχάτου Ταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.